Pompoenpitolie is nog niet heel bekend onder het grote publiek. Zonde, want de olie heeft een lange lijst met zeer goede eigenschappen en is daarnaast ook een ware delicatesse bij uiteenlopende gerechten en producten. Ondanks dat je de olie niet kunt verhitten zijn de mogelijkheden met pompoenpitolie is de keuken des te groter.

Hoe wordt pompoenpitolie gemaakt?

Oostenrijk is een grote producent van pompoenpitolie (ookwel Kürbiskernöl genoemd). Pompoenen die gekweekt worden om er olie van te maken, blijven langer rijpen dan de pompoenen die voor consumptie worden gebruikt. Een eetbare pompoen wordt na een maand al geoogst, de pompoenen die langer blijven rijpen krijgen grotere en vettere zaden zonder hard vlies waardoor ze makkelijker uit de pompoen te halen zijn. De pitten zijn dan vol en donkergroen gekleurd en perfect voor persing. De zaden worden na oogsten eerst gedroogd en vervolgens vermalen. Dan wordt er water toegevoegd en wordt de massa geroosterd, zodat er een nootachtige smaak vrijkomt en kleurt de olie donkerder. Ook komt er door het roosteren Chlorofyl vrij uit de zaden wat de pompoenpitolie zijn diepgroene kleur geeft. Na het roosteren wordt er geperst en komt de diepgroene nootachtige olie tevoorschijn. Voor 1 liter olie is ongeveer 2,5 kilo pompoenzaden nodig.

Kleur en smaak van pompoenpittenolie

De pompoenpitten kunnen na oogsten rauw geperst worden, of eerst worden geroosterd. Veelal worden de pitten eerst geroosterd omdat dit zorgt voor een heerlijke nootachtige smaak en de diepgroene kleur van de olie. Wanneer de olie in de zon in een glaasje wordt rondgedraaid, zal de kleur veranderen van groen naar rood en als laatste zal het bruin kleuren.

Pompoenpitolie gebruiken in de keuken

De Oostenrijkers gebruiken de pompoenpitolie overal voor. Zij gieten de olie over salades, pizza, dippen er hun brood in, gieten het over warme gerechten en zelfs over het dessert met vanille-ijs. Let wel op dat pompoenpitolie niet verhit mag worden! Wanneer dit wel gebeurt, verliest de olie zijn goede werkzame stoffen. Giet pompoenolie dus altijd als laatste over je warme gerecht en wacht niet te lang met het opeten ervan.

Do’s pompoenpitolie in de keuken

  • Bij het garneren van een salade eerst de pompoenpitolie gebruiken en vervolgens pas de andere ingredienten zoals bijvoorbeeld azijn. Pompoenpitolie hecht beter aan de saladeblaadjes;
  • Bewaar pompoenpitolie altijd koel en uit de zon;
  • Sluit het fles altijd goed af.

Don’ts pompoenpitolie in de keuken

  • Pompoenpitolie het liefst niet verhitten. Wanneer je dit toch wilt doen, doe het dan kort en behoedzaam!
  • Plaats pompoenpitolie nooit in de zon.

Top 3 recepten met pompoenpitolie

  • Pompoensoep met pompoenpitolie
  • IJs met Kürbiskernöl
  • Oostenrijkse klassieker: Rundvleessalade met Kürbiskernöl

Recept 1: Pompoensoep met pompoenpitolie

Benodigdheden:

1 oranje pompoen van ± 1,2 kilo (bijv. hokkaido)

1 eetlepel olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 rode peper, gesnipperd

2 theelepels kurkuma

2 theelepels gemberpoeder

1 groentebouillonblokje

zout

scheutje citroensap

pompoenpitolie

Bereidingswijze: Was de pompoen en zet hem 30 minuten in een oven van 180℃. Snij vervolgens de zachte pompoen in stukjes en verwijderen de pitten. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en peper op laag vuur. Roer kurkuma en gember erdoor en voeg de stukjes pompoen toe. Giet er 1 liter kokend water met een verkruimeld bouillonblokje bij. Laat het geheel 10 minuten doorkoken en pureer vervolgens alles met de staafmixer of in de blender. Voeg naar smaak nog zoet en een beetje citroensap toe. Als de soep is ingeschonken in kommen, giet dan per kom over de bolle kant van een lepel ongeveer 1-2 eetlepels pompoenpitolie toe.

Recept 2: IJs met Kürbiskernöl

Benodigdheden:

Een goede bak vanille ijs

(Biologische) pompoenpitolie

Bereidingswijze: Schep het ijs in de bakjes en overgiet dit met een scheutje pompoenpittenolie. Simpel gemaakt, maar het ziet er fraai uit met de donkergroene olie. Daarnaast is de smaak verbazingwekkend lekker!

Recept 3: Oostenrijkse klassieker: Rundvleessalade met Kürbiskernöl

Benodigdheden: (voor 4 personen)

Sla naar keuze (rucola, veldsla, ijsbergsla)

650 gram gekookt mager rundvlees

Zout/peper

2 rode uien

Pompoenpitolie

Appelazijn

2 hardgekookte eieren

(Eventueel nog gekookte pronkbonen en 30 gram mierikswortel)

Bereidingswijze: Snij het gekookte rundvlees in flinterdunne plakjes en leg ze op een bedje van sla. Breng het vlees op smaak met peper en zoet en bestrooi het met de dun gesneden rode uiringen. Eventueel kunt u er een handje gekookte bonen overheen gooien. Maak een dressing van de pompoenpitolie met de appelazijn en besprenkel de salade hiermee. Bestrooi het met ver geraspte mierikswortel en leg er als laatste schijfjes gekookte ei op.