Pompoenpittenolie is gezond wordt er vaak geroepen, maar wat zit erin in deze groene olie? En wat maakt pompoenpitolie dan zo gezond? In dit artikel vertellen wij u alles over deze diepgroene gezonde olie.
De oorsprong van pompoenpittenolie
De olie gemaakt uit pompoenpitten, wordt al zeker sinds 1697 (eerste vermelding) in Oostenrijk gemaakt. De pitten worden eerst geroosterd, hierbij worden de eiwitten in de zaden gescheiden van de olie. Door de zaden eerst te roosteren ontstaat een nootachtige smaak. Wanneer u biologische koudgeperste pompoenpitolie koopt, bent u er zeker van dat er geen toevoegingen inzitten.
Bestandsdelen pompoenpittenolie
Pompoenpitolie zit boordevol gezonde bestandsdelen, maar wat zit er dan precies in? De olie heeft een hele lijst met ingrediënten die de gezondheid zouden kunnen bevorderen.
Een opsomming van enkele gezonde bestandsdelen van pompoenpittenolie:
- Selenium
- Vitamine E
- Vitamine A
- Vitamine B 1 en 2
- Linolzuur
- Plantensterolen
- Meervoudig onverzadigde vetzuren
- Arginine
Selenium
Selenium is een antioxidant wat ervoor zorgt dat verontreinigingen in voeding, minder giftig te maken. In pompoenpittenolie zit een gezonde hoeveelheid van dit antioxidant.
Vitamine E en A
Ook vitamine E is een belangrijke antioxidant die beschermend werkt voor hart en bloedvaten. Maar deze vitamine werkt ook beschermend voor organen, ogen en weefsel.
Vitamine A is een vet-oplosbaar vitamine en is van belang voor de opbouw van de haarvaten. Om deze reden draagt het automatisch bij aan de gezondheid van alle cellen in het lichaam. Vitmine A zorgt voor een goede groei en gezonde huid, haar en ogen. Vitamine A is onmisbaar voor je weerstand.
Vitamine B1 en B2
Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten, waardoor je lichaam energie krijgt. Wanneer je te weinig vitamine B1 binnenkrijgt, kan dit zorgen voor psychische problemen.
Vitamine B2 draagt bij aan de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook zorgt vitamine B2 voor een gezonde huid en voor het gezichtsvermogen.
Linolzuur
Linolzuur is ook een onverzadigd vetzuur. Het is een essentieel vetzuur, wat je lichaam niet zelf aanmaakt, maar wel nodig heeft. Linolzuur is belangrijk voor de cellen, de ogen en de hersenen.
Plantensterolen
Plantensterolen is een stofje dat helpt het cholesterolgehalte te verlagen.
Meervoudig onverzadigde vetzuren
Olie bevat veel onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterol in het bloed en dragen dus bij aan gezonde bloedvaten. De kans op hart- en vaatziekten wordt verlaagd wanneer er voldoende onverzadigde vetzuren worden ingenomen. Het gebruik van pompoenpittenolie geeft u een gezonde hoeveelheid onverzadigde vetzuren.
Arginine
Arginine is in grote getalen aanwezig in pompoenpittenolie. Dit heeft een zeer positief effect op het immuunsysteem. In de alvleesklier zorgt arginine voor de afscheiding van insuline. Ook draagt het bij aan de gezondheid van de lever en de afbraak van ammoniak.
Hoe moet pompoenpittenolie worden gebruikt?
Het gebruik van pompoenpitolie is heel simpel. De olie kan worden gebruikt al dressing over salades, eten of over een dessert. Het klinkt misschien raar, maar de smaak van pompoenpitolie is nootachtig en dus heerlijk te gebruiken over uw ijsje. Ook is het mogelijk dagelijks een paar lepels van deze olie in te nemen. Gebruik deze olie altijd koud, dat wil zeggen dat deze olie niet mag worden verhit in de pan. Als de pompoenpittenolie wordt verhit. Bij verhitting ontstaan oxidatieprocessen die de olie in plaats van gezond, ongezond maakt.
Naast het gebruik van de olie over het eten, kan de olie ook heilzaam werken wanneer pompoenpitolie op de huid wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld in een gezichts- of haarmasker.
Waar koop ik pompoenpittenolie?
Als u ook de gezonde eigenschappen van de olie wilt ervaren kunt u eenvoudig pompoenpittenolie online bestellen via E-Oil. Wij hebben pompoenpittenolie van de hoogste kwaliteit. Puur en biologisch, zonder toevoegingen. Bestel nu en heb uw olie binnenkort in huis. Bekijk ook eens naar onze recepten met pompoenpitolie!
Geef een reactie