Hennepzaadolie is zeer gezond. Het is afkomstig van de hennepplant en wordt vervolgens tot olie geperst. De olie bevat veel goede stoffen die ons lichaam nodig heeft, zoals Omega 3 en Omega 6.

Hennepzaadolie bevat veel mineralen, vitamines en eiwitten. De olie smaakt niet heel uitgesproken, maar heeft wel smaak. Je kunt het vergelijken met olijfolie: olijfolie heeft een bepaalde smaak, maar die smaak is nooit overheersend in een gerecht of storend aanwezig. Goede olijfolie kan een gerecht echter wel nét dat beetje extra smaak geven.

Zo werkt hennepzaadolie ook: het blijft altijd bescheiden op de achtergrond, maar een scheut hennepzaadolie kan je gerecht wel net even dat extra ‘je-ne-sais-quoi’ geven.

Hennepzaadolie: gezond én smaakvol

Koken met hennepzaadolie is een gemakkelijke én smaakvolle manier om goed voor je lichaam te zorgen.

Vandaag wil ik twee recepten voor bijgerechten met jullie delen die heel snel te maken zijn en toch allerlei gezonde ingrediënten bevatten. Het eerste bijgerecht, de spread, is vegan én bevat deze kikkererwten, wat een goede vleesvervanger is.

Aanrader: koudgeperste olie

Voor deze gerechten raden we je aan koudgeperste olie te gebruiken. Koudgeperste olie is namelijk goed voor de gezondheid. Alle olie van e-Oil is sowieso koudgeperst. De hennepzaadolie en pompoenpitolie die e-Oil aanbiedt, vallen sowieso in de categorie gezondheidsvoeding.

Recept 1: Vegan spread van kikkererwten met hennepzaadolie

Een soort hummus

Deze spread is eigenlijk een soort hummus en kan ook zo gebruikt worden. Je kunt er brood of toast in dippen, je kunt het op je brood of cracker smeren of je kunt het bij je pasta eten. Als saus op een burger, wrap of pitabroodje is deze spread ook zeer geschikt. De spread is iets dikker dan de gemiddelde hummus, maar zeker niet minder lekker!

Benodigde ingrediënten

  • 140 gram kikkererwten
  • 2 theelepels sesamolie of tahin (net wat je zelf fijner vindt of nog in huis hebt)
  • 1,5 eetlepel hennepzaadolie
  • 1 grote teen of 2 kleine tenen knoflook
  • Een snufje zout

Bereidingstijd

Het maken van deze spread duurt ongeveer 10 minuten.

Bereidingswijze

  1. Doe de kikkererwten, sesamolie of tahin en hennepzaadolie samen in de blender. Blend tot het een gladde massa vormt.
  2. Blend nu ook de knoflook erdoorheen en voeg het zout toe.
  3. Je spread is klaar! Je kunt de spread een paar dagen bewaren in de koelkast.

Recept 2: Pesto met hennepzaadolie

Pesto: makkelijke, multifunctionele smaakmaker

Wie gebruikt er niet regelmatig pesto in de keuken? Dit makkelijke, klassieke ‘sausje’ kun je, net als de kikkererwtenspread hierboven, voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Wat dacht je van een snelle lunch met een broodje met kaas, pesto en tomaatjes? Of heb je liever een koude pasta met mozzarella, pijnboompitten en pesto op een warme zomerdag? Pesto is hoe dan ook een handig ingrediënt om altijd achter de hand te hebben. En wat is er nu lekkerder dan verse pesto? Wij weten het antwoord: verse pesto met hennepzaadolie!

Benodigde ingrediënten

  • 1 grote bos peterselie
  • 3 broccolibloemetjes (ongeveer 60 gram)
  • 60 ml hennepzaadolie
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 tenen knoflook
  • 45 gram hennepzaad
  • 22 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,25 theelepel peper

Bereidingstijd

Deze pesto is snel klaar, je maakt ‘m in ongeveer 10 minuten.

Bereidingswijze

  1. Snijd de knoflookteentjes klein.
  2. Doe de peterselie, de broccoli en de knoflook samen in de keukenmachine totdat alle ingrediënten goed zijn kleingehakt.
  3. Voeg alle andere ingrediënten nu ook toe, behalve de hennepzaadolie. Blend totdat de pesto een gladde massa vormt.
  4. Voeg nu beetje voor beetje de olie toe terwijl je blijft mixen.
  5. Open de keukenmachine, roer met een lepel door de pesto en voeg eventueel 1 of 2 eetlepels water toe als de pesto te dik is.
  6. Blend nogmaals en proef daarna. Is er nog meer zout of peper nodig om de pesto op smaak te brengen? Voeg die dan nu toe. Ook dit bijgerecht kun je een paar dagen bewaren in de koelkast.

Tip

Houd je van een wat sterkere knoflooksmaak? Maak deze bijgerechten dan de dag van tevoren en zet ze in de koelkast. De knoflook heeft zo de hele nacht de tijd om ‘in te trekken’, waardoor je ‘m nog beter proeft!

Wist je dat 

… hennepzaadolie niet alleen gezond is om te eten, maar ook je huid een boost kan geven? Hennepzaadolie op de huid gebruiken is dus ook een goed idee. Maak bijvoorbeeld eens een gezichtsmasker van hennepzaadolie!